Najsłynniejszym producentem whisky jest Szkocja – jedyny kraj z licencją na nazwę “Scotch”. Irlandia z kolei jako jedyna dodaje do nazwy literę „e” – zatem gdy na butelce zobaczymy napis „whiskey” zamiast „whisky”, możemy być pewni, że pochodzi z kraju Joyce’a. Ponadto niektórzy Irlandczycy nazywają whiskey „the brown”. Zarówno szkocka, jak i irlandzka wersja nazwy pochodzi od gaelickiego „woda życia” – i oba narody twierdzą, że to one wymyśliły to określenie. Bez względu na to, kto ma rację, irlandzka whiskey – zarówno mieszana, jak i single malt – zdobywają ostatnio coraz szersze uznanie wśród najbardziej wyrafinowanych smakoszy brązowego alkoholu. Dzieje się tak m.in. dlatego, że w przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey jest destylowana trzy, a nie dwa razy, co czyni ją delikatniejszą w smaku i łagodniejszą dla podniebienia.
Źródło: Forbes Life
The Wild Geese Classic Blend Irish Whiskey
KRAJ: Irlandia
POJEMNOSĆ: 700 ml
KOLOR
Słomkowo-złoty.
NOS
Aromaty dzikich jagód, dębu i przypraw.
USTA...